duminică, 29 ianuarie 2012

Prajitura "Albinita"






Albinita, este o prajitura delicioasa, care se topeste in gura de buna ce e. Nu cred ca are nevoie de prea multe prezentari, pentru ca este destul de cunoscuta. Azi va prezint varianta mea de Albinita :D









Ingrediente:
Pentru foi:
-600 g faina
-1 ou
-200g zahar
-6 linguri lapte
-50g ulei
-2 linguri miere
-1 lingurita bicarbonat de sodiu
-1 lingurita bicarbonat de amoniu


Pentru crema:
-250 ml lapte
-esenta de vanilie
-180 g zahar
-1 lingura miere
-80 g gris
-200 g unt
-dulceata acrisoara ( eu am avut gem de prune)

Oul, zaharul, uleiul, mierea, bicarbonatul si 2 linguri de lapte, se pun intr-o cratita pe aragaz la foc mic. Se amesteca incontinuu pana compozitia se inchide la culoare.


Se ia de pe foc, se adauga celelalte 4 linguri de lapte rece, dupa care se incorporeaza treptat faina, si se framanta bine.
Aluatul se imparte in 4 parti egale. Dosul unei tavi se unge cu putin ulei si se tapeteaza cu faina( sau se poate pune hartie de copt) dupa care o parte din aluat se intinde pana ajunge la dimensiunea tavii. Se pune in cuptorul preincalzit, si se coace in aproximativ 5 minute. Cand se scoate din cuptor foaia e inca moale, dar dupa aproximativ 1 minut, se intareste si devine casanta. Trebuie manevrata cu grija sa nu se sfarame.
La fel se procedeaza si cu celelalte 3 foi.
Imi pare rau ca nu am reusit sa le pozez. Eram in criza de timp, asa ca aparatul foto era uitat undeva intr-un colt al bucatariei:D

Crema am facut-o ziua urmatoare, asa ca am reusit sa imortalizez cateva etape:)
Laptele, zaharul si mierea se pun la fiert. Cand da in clocot se adauga grisul in ploaie amestecandu-se incontinuu pana se ingroasa. Se lasa deoparte pana se raceste.
Cand a ajuns la temperatura camerei, se adauga untul si vanilia. Se amesteca bine pana devine o crema spumoasa.
Ultima etapa: ansamblatul delicioasei prajituri :d
Peste prima foaie se pune jumatate din crema de gris si se niveleaza.
Urmeaza a doua foaie peste care se intinde gemul in strat uniform.
Peste a 3-a foaie se pune celalta jumatate de crema. Deasupra se pune ultima foaie.
Se tine o zi la loc racoros, pana se fragezesc foile. Inainte de a portiona prajitura, se pudreaza cu zahar.
E ataaaaat de buna. O mancam cu mare pofta, si intotdeauna fac cate 2 portii, sa fiu sigura ca ajunge:)))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu